Home  |  Sitemap  |  Contact  |  Staff Mail webmaster for comment
Home > Project sites > Allergie voor nertsen

Allergie voor nertsen

Informatie over allergie voor nertsen

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem. Ongeveer 30% van de mensen in de westerse wereld heeft een allergie, veelal voor huisstofmijt, graspollen of voor dieren. Mensen die op volwassen leeftijd een nieuwe allergie ontwikkelen, doen dat meestal in de beroepssituatie. Een zogenaamde beroepsallergie wordt veelvuldig gezien bij bakkers (allergie voor o.a. tarwe) en proefdierwerkers (allergie voor ratten en muizen).

Ook in andere beroepsgroepen wordt allergie gevonden, zoals bij melkveehouders die allergische worden voor koeien. In Finland is allergie voor bont van nertsen beschreven bij werknemers van de bontverwerkingsindustrie. Er is echter nog weinig bekend over deze allergie. Vandaar dat er bij het IRAS (Universiteit Utrecht) een onderzoek is gestart naar allergie voor nertsen.

Wat is allergie?

ls een mens allergisch is dan maakt hij in het lichaam een speciaal stofje aan dat we IgE noemen. Dit IgE gaat via het bloed het hele lichaam door en kan reageren met een allergeen, bijvoorbeeld als dit wordt ingeademd. Een allergeen is een eiwit van veelal dierlijke of plantaardige afkomst waar je allergisch voor bent, bijvoorbeeld een katallergeen.

Als iemand die een allergie voor katten heeft, en een katallergeen inademt, dan reageert dat IgE met dit katallergeen. Deze reactie zet andere cellen aan allerlei stoffen vrij te maken, die zorgen voor de klachten bij allergie zoals rode en tranende ogen, niezen en benauwdheid.

Figuur over allergie

Informatie over het onderzoek naar allergie voor nertsen

In Finland is allergie voor bont van nertsen beschreven bij werknemers van de bontverwerkingsindustrie. Er is echter nog weinig bekend over deze allergie. Er zijn in Nederland meldingen van mensen met zowel direct als indirect contact met nertsen die allergische klachten rapporteren maar er is geen test beschikbaar om dit vast te stellen. Bij het IRAS, een instituut van de Universiteit Utrecht, willen we een test ontwikkelen voor het vaststellen van allergie voor nertsen.

Hiervoor zijn we op zoek naar mensen die allergische klachten hebben in de buurt van nertsen. Kenmerkende allergische klachten zijn rode of tranende ogen, veelvuldig niezen of (lichte) benauwdheid in de buurt van nertsen. Met bloed van deze mensen willen we een test opzetten voor het bepalen van allergie. Daarnaast kunnen we met bloed van allergische mensen ook het allergeen van nertsen identificeren en bekijken hoe dit allergeen zich door de lucht kan verspreiden.

Heeft u allergische klachten als u in contact komt met nertsen? Of denkt u dat een allergie voor nertsen kan hebben? Dan kan u deelnemen aan dit onderzoek.

Mensen die deel willen nemen aan dit onderzoek ontvangen een korte vragenlijst over allergische klachten. Naar aanleiding van de antwoorden kunnen de onderzoekers bepalen of u voor deelname aan het onderzoek in aanmerking komt. Vervolgens wordt er een afspraak met u gemaakt voor een bloedafname. Dit kan bij u thuis plaatsvinden of op een voor u handige plaats. Er worden dan 4 buisjes bloed (ongeveer 40 ml) afgenomen.

Het bloed wordt gebruikt voor het opzetten van een test voor nertsenallergie. Als de test is opgezet krijgt u de uitslag van uw eigen bloed thuisgestuurd. Dit kan enige maanden duren.

Hier vind u informatie over hoe u zich aan kan melden voor het onderzoek. Ook vindt u hier de contactgegevens van de onderzoekers.

Aanmelden voor onderzoek

U kunt zich aanmelden voor het onderzoek door een mail te sturen aan dr. Esmeralda Krop (e.j.m.krop@uu.nl).

Dit emailadres kunt u ook gebruiken voor vragen aan de onderzoekers.

Als u zich liever telefonisch wilt aanmelden dan kan dat via:

Dr. Esmeralda Krop
030-253 9523
(bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag)